Ervaringen van een invalleerkracht: Emma van Dijken

9 maart 2023

Vanuit de flexpool van OOZ werken invalleerkrachten op verschillende OOZ-scholen in Zwolle en omgeving. Deze invallers nemen lessen over van de vaste leerkrachten die voor korte of soms langere tijd afwezig zijn. Een van deze invalleerkrachten is Emma van Dijken, die op basisscholen werkt voor de groepen 1 t/m 8. Een afwisselende functie dus. Hoe ervaart zij het werken voor de flexpool?

Wat was voor jou een reden om voor de flexpool aan de slag te gaan?

Ik ben vorig jaar januari geslaagd voor de Pabo aan Windesheim. Voor de klas staan komt met veel verantwoordelijkheid, dus dat wilde ik na mijn studie graag nog een tijdje ‘oefenen’. Toen ben ik begonnen als invaller voor OOZ-scholen. Ik wilde graag kijken wat voor scholen bij OOZ zijn aangesloten, het was eigenlijk een soort verkenningsfase; wat vind ik een leuke omgeving om te werken? Tijdens dit proces leer je ook veel op het gebied van klassenmanagement. Als ik daarover iets nieuws ontdek probeer ik dat te onthouden of ik zet het in een documentje, dan kan ik die kennis later gebruiken als ik zelf een eigen klas heb. Ik werk nu ook sinds vier weken samen met een duocollega als invalleerkracht voor iemand met zwangerschapsverlof, dat doe ik drie dagen per week. Dit is voor mij een kans om uit te proberen hoe het is om op een vaste plek les te geven.

"Tussen de onvermijdelijke chaos door zit ook zeker wel structuur en ritme."
Emma van Dijken

Wat maakt werken vanuit de flexpool van OOZ zo leuk?

Ik vind het een leuke uitdaging om op korte termijn een band te krijgen met de kinderen. Dus als ik ergens voor het eerst kom neem ik de tijd om mezelf even voor te stellen. Ik vertel wat persoonlijke dingen over mezelf, en vaak ook wat grappige dingen zodat ze even kunnen lachen – dat soort verhalen gaan vaak over mijn hond. Dat werkt heel goed, want als ik dan later weer voor die groep moet staan herkennen ze me meestal direct als ‘juf Emma’. Er zijn ook een paar scholen waar ik nu meerdere keren heb lesgegeven, en dan voelt het toch een beetje alsof ik daar echt onderdeel van ben. Zelfs leerkrachten herkennen me nu regelmatig. Sowieso helpen collega’s je heel veel, ze waarderen het echt dat je er bent. Elke ochtend kost het even wat tijd om alles klaar te zetten, maar als je er eenmaal in zit gaat het meestal vanzelf. Ik werk zelf graag met Gynzy, waar ik mijn eigen account voor heb. Dan open ik ’s ochtends gewoon mijn laptop en kan ik direct alles opzetten. Op die manier zit tussen de onvermijdelijke chaos door ook zeker wel structuur en ritme.

Zijn er ook dingen die je lastig vindt aan dit werk?

Meestal weet ik van tevoren waar ik heen moet en wat ik moet doen, maar soms weet ik dat niet of is er helemaal geen plek waar ik die dag terecht kan. Dat is wel eens jammer, maar hoort ook bij de flexibiliteit van dit werk. En de ene klas heeft ook meer moeite met invallers dan de andere, daar moet je als invalleerkracht mee om kunnen gaan. Ik heb wel eens klassen gehad waar kinderen zitten die eigenlijk niet goed tegen verandering kunnen. Dat kan lastig zijn als de vaste juf of meester er niet is. Dan moet je erg strak en duidelijk zijn. Ook zorg ik ervoor dat de dag zoveel mogelijk loopt als gewoonlijk. Kinderen kunnen daarbij helpen want ze weten allemaal precies hoe het altijd in de klas gaat.

Zou je anderen aanraden om ook leerkracht voor de flexpool te worden?

Ja. Je leert er veel van, en je ontmoet vaak leuke medewerkers en kinderen. Ik heb wel het extra voordeel dat ik in het centrum woon en dus precies tussen alle scholen in zit, waardoor ik met de fiets alle scholen kan bereiken. Veel mensen blijven op de school waar ze hun LIO-stage hebben gedaan, maar ik wilde dat juist liever niet. Ik had het idee dat je daar misschien in het begin nog echt wordt gezien als ‘de stagiaire’, dus ik wilde toch graag ergens anders beginnen na mijn studie. Dan is werken binnen een flexpool een goed alternatief. Ik wil dit werk ook graag nog een tijdje blijven doen, wellicht volgend jaar in combinatie met een vaste functie binnen 1 school.

 

Ben jij ook enthousiast geworden over een functie binnen onze flexpool? Neem dan contact op met OOZ, wij zijn momenteel op zoek naar nieuwe invalleerkrachten! Klik hier voor meer informatie en het insturen van een sollicitatie.

Stel je vraag