Esli Atteveld heeft een hart voor onderwijs. Zijn loopbaan hierin werd onderbroken door een periode in het zakenleven, maar nu staat hij weer voor de klas. Esli staat altijd klaar voor zijn leerlingen en heeft een duidelijke lesstructuur ontwikkeld. Daarover vertelt hij hier meer.
Wat is jouw huidige functie?
Ik geef les aan groep 4 tot en met 8. Af en toe sta ik ook voor een andere groep, maar meestal is het de bovenbouw. Dit jaar zit ik volledig in de invalpool, maar volgend jaar werk ik nog maar een dag in de week als invalleerkracht, daarnaast sta ik drie dagen op OBS de Toonladder. Ik werk graag in een klas met veel dynamiek of uitdaging. Daarom past invallen ook goed bij mij; je moet elke keer je best doen om je aan te passen aan een nieuwe klas.
Kun je iets vertellen over je loopbaan tot nu toe?
Ik wist van jongs af aan al dat ik meester wilde worden. Via mbo niveau 3 en 4 kwam ik bij KPZ terecht. Hoewel ik die opleiding niet heb afgemaakt, had ik al mijn onderwijsassistentpapieren en kon daarmee invallen in Lelystad en Almere. Zo begon mijn rol als invalleerkracht. Later verhuisde ik naar Utrecht en begon de pabo in deeltijd. Na het afronden van de pabo ben ik tijdelijk het zakenleven ingegaan als filiaalmanager bij een supermarkt. Ik had ook enkele doelen en ambities die ik wilde bereiken, waaraan ik de volgende vier jaar heb gewerkt. Toen ik mijn doelen daar had bereikt, keerde ik terug naar het onderwijs en ging fulltime werken op de Egbertusschool in Vianen, provincie Utrecht. Ik heb daar een geweldige tijd gehad.
In die periode heb ik mijn vrouw ontmoet en die wilde graag terug naar Zwolle. We verhuisden, maar ik wilde de leerlingen niet middenin het schooljaar verlaten. Ik gaf hen altijd mee om door te zetten, dus het voelde niet goed om zelf ‘op te geven’ en mijn baan direct op te zeggen. Ik heb de rest van dat schooljaar dus heen en weer gereisd van Zwolle naar Utrecht en ben pas daarna gestopt. In Zwolle moest ik een nieuwe werkplek zoeken en kwam ik eerst als invalleerkracht bij onder andere de Koningin Emmaschool terecht. Omdat ik net vader was geworden, wilde ik graag een vaste baan. Er kwam een baan vrij op OBS de Octopus. Ik heb daar zes jaar met veel plezier gewerkt.
Het afgelopen jaar heb ik alleen ingevallen en gesolliciteerd bij OBS De Toonladder, waar ik volgend schooljaar ga beginnen.

Esli Atteveld
Wat spreekt jou aan in dit werk?
Je kunt elke dag bijdragen aan de toekomst van kinderen. Dat vind ik heel bijzonder en eerlijk gezegd ook belangrijker dan de resultaten die een kind haalt. Uiteindelijk zeggen de resultaten weinig tot niks over het kind zelf. Als mijn leerlingen met plezier naar school gaan, plezier hebben in wat ze doen en groeien, dan ben ik tevreden. Ik stuur vanuit mijn rol als leerkracht graag op plezier en kwaliteit, en op de individuele kwaliteiten van de kinderen. Ik zorg ervoor dat de randvoorwaarden in de klas altijd goed zijn. Ik zorg voor een veilige sfeer in de klas en hecht waarde aan beleefdheid en respect.
Ik luister naar leerlingen en help hen de consequenties van hun gedrag te begrijpen. Problemen los je op door het gesprek aan te gaan. Verder betrek ik ouders altijd bij de kinderen op school, ik wil dat ze op de hoogte zijn van wat er speelt en daar actief daarbij betrokken zijn.
Zijn er bepaalde uitdagingen aan je werk?
Ik denk dat er altijd bepaalde uitdaging in moet zitten. De grootste uitdaging die ik aan mezelf stel is het vormgeven van de lessen op een manier waarop we gelijkwaardig zijn, maar waarbij ik toch het overwicht houdt. Ik leg dit ook altijd aan de leerlingen uit: we zijn gelijk, maar ik ben wel degene die de verantwoordelijkheid draagt. Dat betekent dat ik erop vertrouw dat ze zich netjes en respectvol gedragen, maar dat ik wel regels stel waar ze zich aan moeten houden. Ik begin elke invaldag altijd op mijn eigen manier, door de kinderen eerst rustig binnen te laten en hen te observeren. Daaraan kan ik aflezen of ze veel sturing nodig hebben, druk zijn, of juist al weten wat ze moeten doen. Het eerste half uur stel ik mezelf voor, vertel ik mijn spelregels voor de dag en beantwoord ik eventuele vragen. Een van die vragen onthoud ik en koppel ik terug aan de leerlingen. Zo kan ik zien hoe ze op mij reageren en of ze naar elkaar kunnen luisteren. Dat half uurtje bepaalt mijn aanpak voor de rest van de dag.
Over het algemeen kan ik goed grapjes met de leerlingen maken en zij ook met mij, maar altijd met respect. Vorig jaar tijdens het schoolkamp heeft een leerling een ‘roast’ over mij geschreven. Dit was een leerling die ik zelf ook graag een beetje uitdaag en waar ik grapjes mee maak, dus dat was geen enkel probleem. We hebben er samen heel hard om gelachen. Dat sluit ook aan bij een tip van mijn stagebegeleider: zorg dat je altijd doet wat de leerling niet verwacht. Als een leerling je uitdaagt, wil hij een bepaalde reactie. Als je precies het tegenovergestelde doet, werkt dat vaak positief.

Esli bij support
Heb je een leuke anekdote die je zou willen delen?
Tijdens een invalles zei een meisje uit groep 5: ‘Oh, je bent een invaller? Jij gaat echt een vreselijke dag krijgen vandaag.’ Ik reageerde met: ‘Wie, ik? Of jij? Maar dan moet je goed je best doen.’ Later vroeg ik haar terloops wanneer die slechte dag dan zou beginnen. Ze kwam er niet meer op terug en de dag verliep heel soepel. Met een beetje humor en luchtigheid kun je dit soort kwesties makkelijk oplossen of zelfs voorkomen. Leerlingen zijn vaak op zoek naar bevestiging in zulke momenten, maar als ze de verwachte reactie niet krijgen, dan stoppen ze gewoon.
Niet elke invaldag is perfect, maar als de sfeer goed en veilig is, is alles wat ze leren mooi meegenomen. Er zijn altijd leerlingen waar je geen vat op hebt, en dat accepteer ik. Zolang de leerling zich gedraagt kan ik het loslaten. Ik vind groepsdynamica heel interessant, en maak daar graag gebruik van. Sommige groepen zijn zo complex dat het heel hard werken is om een les goed te laten verlopen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Omgekeerd, als ikzelf een fout maak kan ik ook mijn excuses aanbieden aan een leerling. Bijvoorbeeld als ik te streng of ondoordacht heb gereageerd op iets wat zij hebben gedaan of gezegd. Ook daarin neem ik mijn verantwoordelijkheid.