Sinds 2017 is Rilana werkzaam op OBS De Toonladder, een school die haar vanaf dag één inspireert. Ze begon in de NT2-klas als onderwijsassistent en werkt inmiddels al vier jaar in de bovenbouw. Daarnaast volgt ze de deeltijdpabo via OOZ, in de hoop binnenkort als leerkracht volledig haar eigen klas te kunnen draaien.
Van droom naar werkelijkheid
“Eigenlijk wilde ik vanaf mijn jeugd al juf worden,” vertelt ze. “Ik had een superlieve kleuterjuf, juf Carola. Door hoe zij was en hoe zij lesgaf, dacht ik: dat wil ik later ook doen.” Op De Toonladder kreeg ze volop kansen om haar ambities waar te maken. “Tijdens mijn eerste jaar viel er een leerkracht uit. Toen heb ik een halfjaar samen met een ervaren leerkracht een groep zes gedraaid. Daar heb ik zó veel van geleerd.” Toen de groepen weer werden gesplitst, kreeg Rilana de kans om zelf voor een klas te staan. “Ik dacht: waarom niet? Ik probeer het gewoon. En toen was ik eigenlijk helemaal om.”

Rilana in de klas waar ze nu lesgeeft
Kans om te groeien
Die ervaring gaf haar het laatste zetje om te starten met de deeltijdopleiding tot leerkracht. “Mijn toenmalige directeur kende mijn ambities en wees mij op de mogelijkheid om via OOZ de pabo te doen. Het was spannend, maar ik dacht: deze kans moet ik pakken.” Momenteel combineert ze haar opleiding met werk. “Die combinatie is heel leerzaam. Wat je op de opleiding leert, kun je meteen toepassen. En andersom zie je ook dat de praktijk niet altijd hetzelfde is als de theorie.”
Inmiddels zit Rilana in haar derde jaar van de opleiding en volgt ze de minor ‘Dyslexie: signalering en begeleiding’. “Dat kan ik goed gebruiken op school. Bij NT2-kinderen is het soms lastig te onderscheiden of het om dyslexie gaat of om een taalachterstand. Dat vind ik interessant. Ik denk bijvoorbeeld dat er in het algemeen nog volop kansen liggen om kinderen te motiveren om meer te lezen.”
Een goed team
De betrokkenheid van haar collega’s op de Toonladder helpt haar enorm. “Ik heb een heel fijn duo met wie ik goed samenwerk. Ik kijk vaak bij haar in de klas om te zien hoe zij bepaalde situaties aanpakt.” Ook het team speelt een belangrijke rol: “Ik krijg veel steun en hulp van collega’s. Dat helpt echt als je naast je werk ook nog studeert en een gezin hebt.”

Op het schoolplein van de Toonladder
De kinderen als drijfveer
De leerlingen geven haar de meeste energie. “Om te zien hoe ze groeien, zich ontwikkelen en een band met je opbouwen is ontzettend mooi. Mijn hart ligt echt bij deze kinderen.” Rilana woont zelf in de wijk en voelt zich helemaal thuis op De Toonladder. “Geen dag is hetzelfde en de populatie op school spreekt me erg aan.”
“Wat ik hoop mee te geven aan de leerlingen is zelfvertrouwen. Blijf proberen en weet dat je het kan, wat je ook maar wilt worden.” Datzelfde advies geeft ze aan andere onderwijsassistenten die twijfelen over het volgen van de deeltijdpabo. “Je hebt er tijd en energie voor nodig, maar als je zo geniet van het werken met kinderen als ik doe, dan is het het allemaal waard.”