OOZ verwelkomt nieuwe collega’s
Binnen OOZ vinden we het belangrijk dat collega’s zich thuis voelen in de organisatie. Ieder jaar verwelkomen we nieuwe collega’s tijdens een speciaal voor hen georganiseerde introductiebijeenkomst. Deze bijeenkomst staat in het teken van kennismaken met elkaar, het bestuur en OOZ als werkgever. Het evenement vond op 8 november jongstleden en zoals gewoonlijk plaats op één van onze scholen. Dit jaar was dat Thorbecke vmbo-PrO.
Een impressie van de bijeenkomst
De middag werd officieel geopend door hr-directeur Tessa van Belle. De thema’s uit het nieuwe SBP werden kort geïntroduceerd door een aantal ambassadeurs. Zo vertelde Frank Dost over Kansengelijkheid, Hiske Kromdijk over Burgerschap en Ankie van der Werf over Inclusiever onderwijs. Vervolgens vertelden twee schoolleiders van vmbo PrO, Henk Jeurink en Theo Jansen, wat meer over de school, het praktijkonderwijs en de begeleiding die leerlingen krijgen.
De deelnemers hebben in drie rondes workshops gevolgd. Bij een van deze workshops, ‘In gesprek met het cvb’, konden de deelnemers vragen stellen aan het college van bestuur, Kees Elsinga en Arie de Wit. Eén van deze vragen was: werkt OOZ vanuit een bepaald gedachtegoed?
Kees: Wij werken vanuit de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; vrijheid, gelijkwaardigheid en ontmoeting. We willen zeker geen hiërarchische organisatie zijn. De verantwoordelijkheid ligt binnen OOZ bij de leerkrachten en collega’s in onderwijs zelf.
Arie: We werken ook vanuit maatwerk, en hierin vinden we dat je als organisatie niet kunt bepalen wat belangrijk is voor alle scholen. Voor bepaalde thema’s kan je wel redelijk één lijn trekken, zoals bij het SBP, maar er blijven grote verschillen per sector en school. OOZ bestaat straks ook 25 jaar, en er is in die tijd natuurlijk veel veranderd. Er zijn meerdere hervormingen geweest tot dit punt, en op dit moment ligt een speciale focus op maatwerk, eigenaarschap en relatie.

"De verantwoordelijkheid ligt binnen OOZ bij de leerkrachten en collega’s in onderwijs zelf."Kees Elsinga
"We werken ook vanuit maatwerk, en hierin vinden we dat je als organisatie niet kunt bepalen wat belangrijk is voor alle scholen."Arie de Wit

Bij een andere workshop stond ‘Inclusiever onderwijs’ centraal. Deze workshop werd gegeven door Ankie als een van de ambassadeurs van het thema. De deelnemers konden zichzelf eerst voorstellen, waardoor duidelijk werd van welke scholen ze kwamen en wat hun rol is binnen OOZ. Daarna werd in groepjes gesproken over een aantal vragen. De betekenis van het woord ‘inclusiviteit’ werd besproken en bleek niet voor alle deelnemers precies hetzelfde in te houden. Het bleek volgens deelnemers belangrijk te zijn om hier bepaalde nuances in aan te brengen, want volledig inclusief onderwijs is simpelweg niet haalbaar. Waar iedereen het wel over eens was: in een inclusieve omgeving doet iedereen ertoe, kan iedereen meedoen en zijn er gelijke kansen.
De derde workshop werd aangeboden door Annelies Robben en Hiske Kromdijk, ambassadeurs voor het thema ‘Burgerschap’. De workshopleiders openden met een korte uitleg over het belang van het creëren en in stand houden van een netwerk. Want, zo vertelden ze, ‘voor het uitdragen van de thema’s is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij elk thema’. Na deze introductie werden de deelnemers uitgenodigd om na te denken over ofwel een droom- ofwel een doemscenario. Hierbij konden deelnemers in groepjes een probleem of trend uitkiezen, en dan voorspellen hoe dit zich zou ontwikkelen en wat de impact daarvan op leerlingen zou zijn. Ook werd gekeken naar hoe een droomscenario bevorderd zou kunnen worden, en een doemscenario juist voorkomen kon worden. Dit leverde mooie inzichten op bij de deelnemers.