Van het bankwezen naar de schoolbanken

2 november 2023

Margreet Rooth is vanuit het bankwezen overgestapt naar de wereld van het onderwijs. Nu is ze al enige tijd werkzaam als financiële medewerker/secretaresse bij het Zeven Linden College. Deze overstap is haar goed bevallen. Maar hoe is het proces verlopen en wat doet Margreet nu precies?

Wie ben ik en wat doe ik bij OOZ

Ik ben Margreet, 44 jaar. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen van 13 en 15 jaar oud. Voordat ik bij OOZ kwam heb ik 14 jaar bij een bank gewerkt, op de afdeling Particulieren. Inmiddels ben ik bijna vier jaar werkzaam bij het Zeven Linden College. Ik plan afspraken in en ik regel veel voor medewerkers en leerlingen, bijvoorbeeld het vervoer bij dagjes uit en excursies. Zo organiseer ik ook een reünie omdat de school 40 jaar bestaat dit jaar. Op financieel gebied ben ik verantwoordelijk voor facturen, coderen, subsidies en het bijhouden van budgetten. We hebben op school ook een betaalautomaat staan voor de Gezonde School, zodat medewerkers niet contant hoeven te betalen. Ik boek elke maand die automaat leeg en houd de contantenkas bij. Ik verstuur uitnodigingen voor bijeenkomsten en houd de notulen en agenda’s van vergaderingen bij. En ook de jaaragenda wordt door mij bijgehouden.

Een reis door Overijssel

Ik ben na mijn studie begonnen in Dalfsen bij een bank. Ik heb altijd wel aanleg gehad voor financiën, dus dit was een logische keuze voor mij. Ik had veel te maken met verzekeringen en leningen, dus je moet wel thuis zijn in dat onderwerp. Op mijn afdeling kwam alle telefoontjes van particulieren binnen, die ik hielp met hun vragen.

Binnen het bankwezen zijn veel fusies en reorganisaties, waardoor de afdeling en plek waar ik werkte vaak veranderden. Ik heb daardoor naast in Dalfsen ook in Ommen, Hardenberg, Nijverdal en Deventer gewerkt. Doordat veel werkzaamheden die ik uitoefende voor klanten middels internetbankieren konden werd de functie steeds meer uitgekleed. Bankkantoren gingen sluiten en daardoor moest ik veel verhuizen van locatie. Uiteindelijk besloot ik dat ik toch iets anders wilde. Ik heb een MEAO-studie gedaan en daarvoor heb ik destijds bij OOZ stage gelopen als achttienjarige. En nu ben ik hier weer teruggekomen en werk ik in Dedemsvaart.

Een soepele overstap

Ik merkte dat de bank steeds groter werd en uitbreidde en op den duur voelde ik dat het niet meer de juiste werkplek was voor mij. Het werd toch een soort lopendebandwerk. Ik hoefde niet direct weg, maar ben wel gaan zoeken naar een andere werkplek. Ik wist op dat moment nog niet precies wat ik dan wel wilde en welke organisatie ik leuk zou vinden. Ik had wel een idee, maar nog geen duidelijke richting. Om daarachter te komen heb ik toen een loopbaantraject gedaan. De uitslag bevestigde wat ik eigenlijk al dacht, en zo heb ik besloten om in die hoek een nieuwe functie te zoeken. Op die manier ben ik bij OOZ terechtgekomen. Ik zag een vacature voor het Zeven Linden College en mocht op gesprek komen met onder andere de toenmalige directeur. Na het gesprek waren zij enthousiast en ik ook, dus ik werd aangenomen. De nieuwe werkplek was natuurlijk wel even wennen met nieuwe collega’s en een andere manier van werken. En toen kwam corona er ook nog tussendoor. Maar na een tijdje viel alles op zijn plek en ben ik zeker geland hier op school.

"Ik heb een loopbaantraject gedaan. Op die manier ben ik bij OOZ terechtgekomen."
Margreet Rooth

Ervaringen tot nu toe

Zowel de functie zelf als de school bevallen mij heel goed. Het Zeven Linden College is heel open en heel gemoedelijk. Het leerlingaantal is nu 530 en alle leerlingen worden echt gezien hier. Dat vind ik heel mooi. De collega’s hebben onderling een goede werksfeer, dat is in elk geval mijn ervaring. Binnen het team zit ik op mijn plek en zo kan ik goed mijn werk uitvoeren. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet.

Stel je vraag